Posted on 4 Ocak 2012 Çarşamba

NE ZAMAN TARTILMALIYIZ ?



Günün her saatinden kilonuz farklı olur. Bu yüzden doğru zamanlarda tartılmalısınız.
Diyet yapmaya başlayanlar, tartıya çıkma takıntısına da kapılırlar. Nerdeyse her hareketten sonra tartılmaya koşarlar. Uyanınca, kahvaltıdan sonra, giyinikken, soyunukken…
Bu kadar çok tartılmak, peşinde hayal kırıklığını da getirir. Ağırlık gün içinde çok değişkendir. Gün içinde tüketilen yemek ve sıvı miktarı, vücudun tuttuğu ödeme, idrar durumu gibi pek çok etkene göre değişiklik gösterir.
Sizi yanıltan durumlardan biri de, yemek yedikten sonra tartıya çıkmanızdır. Yemekten sonra mutlaka kilonuz fark edecektir ancak bu fazla kilo, vücudun tutacağı yağ oranını göstermez. Gün içinde alınan tartı sonuçları yanıltıcıdır. Moralinizi bozmaktan başak işe yaramaz.
Diyet yaparken, her gün düzenli olarak kilo kaybetmezsiniz. Bazı durumlarda yağ kitlesi düşer ama kas kütlesi artar. Biz tartıda bunu, kilo artışı zannedebiliriz. Oysa kas artışı vücut için çok faydalıdır. Ayrıca uzun süre ayakta durmak, seyahat gibi etkenlerden dolayı, vücut ödem tutabilir. Birkaç gün içerinde geçer. Bu durumda tartıya çıkarsanız, kilo aldığınızı düşünebilirsiniz.
Özellikle regl döneminde ve birkaç gün öncesinde, 1-2 kilo ağırlık artışı yaşayabilirsiniz. İlaç kullanmak da vücudun ödem yapmasına sebep olabilir. Bu gibi durumları göz önüne almadan tartıya çıkıp, moralinizi bozmayın.
Doğru tartılma:
Kilo tartılmaları sabah aç karnına ve aynı saatte olmalıdır.
Tartılırken üstünüzde çok hafif kıyafetler olmalı..
Her zaman aynı tartıda tartılmaya özen göstermelisiniz.
Evde kullandığınız tartınızın, belli aralıklarla servisinde ayarının yapılması gereklidir.
Regl, seyahat, kabızlık, ishal veya egzersiz sonrası tartılmak doğru değildir.
Sürekli tartılmak, psikolojik bozukluklara yol açar.
Önemli olan beslenme alışkanlıklarını sürekli olarak değiştirebilmektir.
Haftada 1 veya 2 gün sabah aç karnına tartılmak yeterlidir.

0 yorum:

Yorum Gönder